Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu - rebus hingga empuk
10 biji bawang merah kecik - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1 sudu kecil serbuk lada
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
2 helai daun pandan
2 biji kentang - potong 4
1 kiub daging (optional)
1 bunjut sup tulang
garam
Hiasan:
daun sup
daun bawang
bawang goreng
Cara-caranya:
- tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau
- masukkan daun pandan
- masukkan semua bahan serbuk, masukkan sedikit air, tumis hingga pecah minyak.
- tuangkan bahan tumisan ke dalam rebusan tulang tadi
- masukkan sup bunjut, kiub daging dan kentang.
- jgn lupa bubuh garam
SAMBAL KICAP
15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
-digoreng sebentar kemudian ditumbuk hingga hancur dgn 1 sudu gula
-tambah kicap manis & masin ikut rasa.
Comments
Post a Comment