JANGAN SUKA BERLAPAR
Makanan memberi tenaga. Apabila kita menggunakan tenaga kurang daripada apa yang dimakan, tubuh akan membakar otot utk menggantikan makanan.
BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG
Air mengurangkan selera makan secara semulajadi & membantu me'metabolisma'kan simpanan lemak dalam tubuh. Sebelum makan makanan berat minumlah air terlebih dahulu.
ELAKKAN MINUMAN BERKARBONAT
Ianya tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi banyak gula.
KURANGKAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan pengumpulan air dalam badan. Dengan mengurangkan pengambilan garam bermakna tubuh badan anda menakung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.
KURANGKAN GULA
Setiap 1 sudu gula mengandungi 32 kilo kalori.
SARAPAN ITU PENTING
Sarapan menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah, kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang tidak mengambil sarapan akan lebih cenderung untuk gemuk.
JANGAN GELOJOH
Makan dengan perlahan-lahan dengan ini tubuh akan menghantar isyarat yang menunjukkan kepuasan. Pastikan kunyah makanan dengan betul supaya makanan mudah dihadam.
KERAPKAN MAKAN
Kerapkan makan tetapi dengan kuantiti sedikit daripada makan hanya sekali atau dua kali dengan kuantiti yg banyak.
LIMAU & OREN
Minumlah minuman jus limau/oren kerana minuman yang masam menggalakkan pembakaran lemak.
SERAT
Buah-buahan & sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral & serat.
JANGAN MENIMBANG BADAN
Jangan menimbang badan setiap hari kerana anda tak akan nampak perubahannya. Jika anda minum dengan banyak, kemudian timbang, pasti berat badan akan meningkat. Ini meyebabkan anda menjadi putus asa.
AMBIL MAKANAN BEREMPAH
Sesetengah rempah seperti cili & biji sawi boleh membakar kalori. Lada hitam pula dapat meningkatkan penghadaman dan pembakaran lemak.
BIJIRIN & KEKACANG
Bijirin adalah sumber tenaga. Ia juga banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, minera & sedikit lemak.
KESIHATAN ITU LEBIH PENTING
Tumpukan perhatian untuk sihat bukan untuk kurus. Pilihlah makanan yang boleh menyihatkan tubuh badan.
CARA MEMASAK
Cara memasak yang lebih baik bagi mengurangkan kalori ialah dengan mengukus, merebus & memanggang. Bagi sayur-sayuran tumislah dengan sedikit minyak. Hindari dari menggunakan lemak haiwan.
GUNA PIRING
Ketika memilih makanan gunakan piring yang rata. Ambil sayuran terlebih dahulu, diikuti nasi dan yang terakhir lauk.
BANYAKKAN BERJALAN
Ini akan membantu dalam membakar kalori, setiap 25 langkah satu kalori akan digunakan.
*sumber Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKKL)
Comments
Post a Comment