500 gm kue tiaw
3 sudu besar kicap campur
3 cawan stok ayam
(3 cwn air + 1 kiub ayam)
12 ekor udang
sawi
3 sudu besar kicap campur
3 sudu besar tepung jagung
2 telur
lada sulah
cara:
panaskan minyak
masukkan kue tiaw-kacau
masuk 3 sudu besar kicap campur-kacau sebentar, angkat
didikan stok ayam
masuk kicap campur, sawi, udang
masuk tepung jagung sikit-sikit
bila dah didh, pecahkan telur dan terus tutup api
kacau kuah dalam bentuk bulat
tuang atas kue tiaw tadi
KICAP CAMPUR
1 cawan kicap pekat
1 cawan kicap cair
1 cawan sos ikan
1 cawan sos tiram
1/2 cawan gula
1/2 cawan garam
campur semua hingga sebati
didihkan
*kacau selalu*
# lebihan simpan dlm bekas tertutup, boleh diguna untuk goreng mee/masakan kicap#
Comments
Post a Comment