Skip to main content

NYAMUK AEDES DEMAM DENGGI & PETUA


Marilah kita sama-sama menjaga kebersihan persekitaran. Malulah sikit dengan nyamuk aedes, mereka  ni pembersih tau orgnya sebab suka membiak dalam air yang bersih atau jernih yang bertakung.

"Rumah saya tinggi tak kena punye..." jangan nak perasan...nyamuk pon cerdik tau nak carik makan...

Nyamuk secara semulajadi tidak mampu terbang pada ketinggian itu, tetapi ia ada cara tersendiri dgn terbang mengikut mangsa menaiki lif dan singgah di tingkat tertentu seterusnya bertelur & membiak. Selepas menghasilkan telur, ia akan terbang di ketinggian lain pula utk mencari mangsa & tempat bertelur yang baru.
- Dr Rose Nani Mudin, Ketua Sektor Penyakit Bawaan Vektor, Bahagian kawalan penyakit KKM (BH 20 Jun 2013)

Mereka sangat aktif sepanjang hari terutama waktu subuh & senja. Haa...nampak tak tu...pagi-pagi pon dorang dah cergas bekerja. Tak macam sesetengah orang kita...liat nak bangun awal-awal pagi...kan...kan...
betul jugak kan kata org tua dulu-dulu...sebelum senja balik rumah... bila dah senja tutup tingkap pintu rapat-rapat...

Virus aedes boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, hati & jantung berhenti berdenyut. Ada pesakit meninggal dunia seawal 2 atau 3 hari selepas disahkan denggi.

Seluruh tubuh terasa seperti di bakar. Tulang pula ibarat dikeronyok & hancur lebur. Mata berpinar, lemah lesu & makanan yg dijamah tidak terasa. Selera makan terus hilang kerana sakit yg ditahan bukan kepalang. Emosi pula sentiasa tidak stabil.
Bukan saja mengalami demam kuat seluruh tubuh rasa sakit, lenguh & paling menyakitkan tubuh seperti dibakar serta tulang seperti kena remuk sesuatu. Hilang berat 11kg, telinga, mulut & roma semua mengeluarkan darah.
-suzanne selvarajah, 39 (BH 20 Jun 2013)

Simptom Denggi:
1. pelbagai & berbeza mengikut individu
2. demam, sakit kepala, ruam & muntah
3. lenguh badan, sakit di belakang mata, loya, kadang kala batuk

PETUA MENGATASI DEMAM DENGGI



Sesiapa yang disyaki atau menghidapi demam denggi di sarankan makan sup ketam & minum jus jambu batu merah jambu setiap hari.

Ketam mempunyai protein yang tinggi dapat membantu pembinaan semula platelet darah. Kalau tak de ketam nipah, ketam biasa pon boleh jugak tapi janganlah ketam batu pulak. Ketam tu di masak secara sup saja & dimakan setiap hari bukan sehari tu saja ye.

Guava(jambu batu) merah jambu mengandungi vitamin C 5 kali lebih banyak dari oren, kalsium & iron yg tinggi bagi mengatasi gusi berdarah & anti radikal bebas untuk tingkatkan fungsi jantung.









Comments

Popular posts from this blog

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

KUIH TRADISIONAL MELAYU

Banggakan... kita ni ada banyak jenis kuih tradisional... bermacam bentuk bermacam kaler...bermacam nama...unik-unik pulak tu namanya...bangsa lain rasanya tak punya nama seunik nama kuih muih kita... ada kot... Cuba korang bayangkanlah korang duduk obersea....pastu nak perkenalkan kuih muih kita ni...tempat dorang mana ada kan...dan dorang ni kalau benda yang pelik & lain dari yang lain memang dorang suka...jadi korang bukaklah satu gerai makan menjual kuih muih  tradisional kita ni... Dengan penuh semangat & punyalah bangga korang siapkan kuih muih untuk diperkenalkan pada mat saleh minah saleh...homemade with love pulak tu... Lepas dah siap-siapkan semua tu...korang pon susunlah cantik-cantik bagi menarik perhatian mat minah saleh semua tu... Punyalah hepi korang, berbaris panjang dorang beratur sebab jakun tengok aneka kuih yg tak da di tempat dorang kan... Bread Pitt : Hello Miss... what is this? Korang    : Hi sir...this is...  jump ...