![]() |
tak de claypot...gasak situ..guna je periuk biasa... nasi ayam ok hapa...hihihi.. |
1 cawan beras
11/2 stok ayam
*masak ayam dulu...baru tanak nasi ye...
bahan utk diperap:
ayam dipotong kecil-kecil
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
5 cendawan hitam *rendam air panas
bahan ditumbuk:
2 in halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
campurkan semua dengan ayam & diperap 1/2 jam
cara-cara:
tumis ayam perapan dengan sedikit minyak
tuangkan air
masukkan 1 kiub ayam*optional
masak hingga ayam empuk
masukkan 1 sudu besar tepung jagung*dibancuh dgn sedikit air
perasa garam
tabur daun sup
percikkan sedikit minyak bijan
ketepikan
masak nasi dengan stok ayam
bila dah hampir masak
curahkan ayam perapan tadi ke dalamnya
tanak nasi hingga masak
siappp!!
Comments
Post a Comment