Skip to main content

RAMADHAN BULAN TOP-UP


Tinggal beberapa hari saja nak masuk bulan puasa kan...sekejap je masa berlalu...alih-alih Ramadhan sudah hendak ambil giliran dah....

2 3 tahun kebelakangan ini...saya sudah mula menanam azam...
apa??... ingat tahun baru je ke boleh tanam azam...puasa pon boleh tau... ke itu sudah menunjukkan tanda-tanda sadar diri sudah menjelma...betapa diriku ini sedang menuju ke zaman ketuaan....talian hayat semakin menuju ke penghujung jalan...gituuuu...hihi..

Elehhhh...bukannya azam apa pon... cuma nak mengerjakan ibadah puasa dalam keadaan yang tenang & santai...nak menghayati kedatangan Ramadhan dengan lebih khusyuk & aman damai.....tak mahu terlalu sibuk nanti...karang nak masak bukak pose lah...adakalanya kena masak untuk bersahur lah...nak itu lah... nak ini lah...lah...lah...lahhh...lebih-lebih lagi bila usia semakin meningkat...mudah sangat rasa penat...

Lagi beberapa hari nak puasa ni saya sedang menyelesaikan beberapa urusan... cehhh...lagak gaya macam orang bekerjaya je pulak minah ni kan....hihihi...padahal bukannya apa sangat ponnnn....cuma kemas rumah...make ober sikit....bersihkan laman sesawang kat syiling...kipas...celah-celah gobok...perghhh...mana datang tah habuk-habuk ni ye...ke aku yang tak bape rajin...hihihi...setelkan  bill-bill...penuhkan stok kat dapur tu...beli beberapa barang nak beraya nanti...bla..bla..bla...blaaa...pendek kata macam orang nak sambut raya dia punye urusan....ooppsss...dan yang paling penting...kena listkan menu untuk masak bukak puasa...karang tak kalut buang masa dari pagi...dok fikir...fikir... fikir...fikir lagi... nak masak apa....list untuk 2 minggu je...pastu rotate je lah...gila nak list sebulan...T_T nanes mak jemah nak kena memikirnya...sedangkan kat restoren-restoren menu dorang pon lebih kurang sama je...

Tapi cam biasalah bukan semudah azam dilafazkan...ada saja rintangan yang mendatang...yang kebanyakkan datangnya dari dalam diri sendiri jugak...Nak seribu daya kan...banyaklah dalihnya tu karang...


Semoga semuanya dipermudahkan...



Comments

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA UNTUK MENAIKKAN PERANAKAN TURUN

Tu ari saya ada janji nak tunjukkan sesuatu kan... maaflah lambat... nak stori pasal masalah yang sering dihadapi oleh kaum-kaum kita...terutama pada yang dah berkahwin dan yang dah melahirkan... sedikit sebanyak semua orang akan mengalaminya...samada disedari atau tidak...bergantung pada tahap mana masalah yang dihadapi... Rahim jatuh atau dikenali sebagai prolaps  boleh berlaku dalam pelbagai peringkat. Pada peringkat awal, rahim hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa (yang ni memang ramai tak perasan)... peringkat kedua apabila rahim jatuh sampai ke permukaan faraj (tahap ni akan ada rasa beberapa kesan sampingan dan tanda-tanda)...manakala peringkat ketiga, keadaan yang sangat teruk iaitu apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran vagina dan permukaan. Ini dipanggil tombong. Itu sebab lah org tua dulu berpesan perempuan tak elok angkat benda yang berat-berat... hati-hati ye..jangan nak tunjuk terer sangat...kite org perempuan..kudrat tak kuat mana...mu...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...