Kalau kat kedai dorang jual dekat sepuloh hengget!! menang pada hot plate je...kan..
acu buat sendiri...berbaloi-baloi Temah oiii...
3 yee mee
ayam *potong kecik-kecik
5 ulas bawang putih *cincang
1/2 in halia *cincang
4 cili kering *dipotong-potong
cendawan kering *rendam & dipotong
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak bijan
2 sudu besar tepung jagung
4 cawan air *bolehlah ditambah
1 kiub ayam
sawi
tumis bawang, halia, cili kering hingga wangi
masukkan ayam, masak hingga empuk
masukkan 4 cawan air
masuk kiub ayam
masukkan semua sos & kicap masak hingga didih
masukkan cendawan, sawi masak dlm 2 3 min
masukkan bancuhan tepung gandum, gaul hingga pekat
masuk minyak bijan, tutup api
~bila nak hidang~
amik 2 3 senduk kuah tadi ke dalam hot plate (ala...temah oiii...mak senah guna kuali biasa je...hihi)
masukkan 1 yee mee
pecahkan telur, masak separuh masak
tutup api
siap dah...
psttt...helooo...kalau buh dlm kuali letaklah dlm pinggan ye...takkan nak serve dgn kuali pulak...hihihi..
Comments
Post a Comment