Bahan kisar :
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 cili kering
1 cawan udang kering (kisar asing)
Bahan dititik:
2 in halia
2 in lengkuas
2 btg serai
Bahan lain :
mee kuning
1/2 kg daging dihiris nipis
10 ekor udang
isi kerang
fishball/fish cake
tauhu sponge
1 cawan rempah kari daging
1 mangkuk santan pekat
3 asam keping
garam
gula
Bahan sampingan :
timun dihiris nipis
taugeh
telur rebus
daun sup/bawang dihiris halus
limau kasturi
bawang goreng
Lada jeruk
Cara-cara :
Tumiskan bahan kisar hingga wangi
masukkan udang kering
masukkan bahan yg dititik
masukkan rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air
masak hingga pecah minyak
masukkan daging hiris masak hingga empuk
masukkan air (lebihkan jika nak kuah lebih)
biar sampai didih
masukkan isi kerang
masukkan santan, asam keping
last sekali masukkan udang, fishball,tauhu sponge
perasa gula & garam
Lada Jeruk
pilih lada yg segar
hiris dan buang biji
masukkan gula
masukkan sedikit garam
tuang cuka hingga menutupi paras lada
tunggu hingga 2 jam baru boleh diguna
*pastikan selepas lada dibasuh ditos dan betul-betul kering*
Comments
Post a Comment