kat dapur cuma ada carot je |
Inti wantan
segenggam isi ayam
segenggam isi udang
*blend halus
2 sudu besar tepung jagung
carot, daun bawang, cendawan shitake (rendam dulu)
*bahan-bahan ni potong halus
1 telur (dipukul sedikit)
1/2 sudu kecil minyak bijan
garam
campurkan semua bahan-bahan
simpan dalam esbok selama sejam
Sup
3 bawang putih diketuk
1 sudu besar minyak jagung
stok ayam secukupnya/air didihkan dgn kiub ayam
serbuk lada hitam
sawi
tumis bawang putih
masukkan stok ayam hingga didih
masukkan serbuk lada hitam, wantan & sawi
wantan timbul kira dah masak le tu
renjis sedikit minyak bijan
masukkan sikit inti
punjut-punjut
jika rajin ikat dengan daun bawang
rendam sebentar wantan dalam air suam selama 15 min
utk hilangkan tepung yg ada kat kulitnya tu
*wantan ni boleh jugak dikukus atau digoreng
kalau nak goreng kulit tak yah kerat dua
lada kicap
cili padi + kicap cair
Comments
Post a Comment