utk kari ikan :
1. minyak menumis kena betul-betul panas
2. tumis bawang hiris sampai layu saja
3. tumis rempah kari hingga betul-betul garing, guna api kecik je
4. Dalam halba campur ada macam-macam khazanah dalamnya kan, ada biji sawi, halba, jintan halus, jintan kasar. - jintan kasar jangan guna.
3. campurkan 1 sudu besar beras yang disangai dan ditumbuk selepas rempah kari dah betul-betul garing. (anggaran utk 1 kg ikan punye masak lah)
4. kuah dah betul-betul gelegak baru masukkan ikan, api kena kuatkan, bila ikan dah masak baru kecikkan api semula.
utk kari ayam/daging :
1. Rempah kari tak perlu dibancuh, lepas dh tumis bawang semua tu masukkan dan kacau segera, pastu bubuh sikit air je utk rempah cair sikit, kacau lagi, kalau kering lagi buh lagi sikit air, ulang sampai terbit minyak dan cukup masak tapi, jangan sampai hangus, api kena kecik takut hangus
2. Bila dah terbit minyak baru masukkan ayam/daging masak sampai kecut, baru boleh tambah air dan santan, api kena slow sampai mendidih.
3. last baru masukkan asam keping/air asam jawa.
Comments
Post a Comment