Al kisahnya....
ruper-rupernya beras hancur tu unprocessed dan masih intact kandungan nutrisi. Beras hancur jgk tak berlaku pemutihan...hanya dicampur semula...
Pemutihan? errr...jadi beras yg mahal nampak putih bersih tu... kira macam kes tepung jgk ke?
Saya memang tak pernah guna beras ni... jaga standard? bukan gitu..biasalah kan kite nak cari yg putih melepak...kompom katanya berkualiti dan bersih...gitu...
Dan ada orang kata beras jenis murah ni cepat basi...
rasanya bukan salah beras...salah orang yg masak beras tu la kot...puji-pujilah sikit beras tu...ingat org je yg suka kena puji...hihi..
Kajian saintis jepun...membandingkan nasi yg di puji kesedapannya ....tidak basi kerana berlaku perubahan molekul air. Pelik tapi benar.
ruper-rupernya beras hancur tu unprocessed dan masih intact kandungan nutrisi. Beras hancur jgk tak berlaku pemutihan...hanya dicampur semula...
Pemutihan? errr...jadi beras yg mahal nampak putih bersih tu... kira macam kes tepung jgk ke?
Saya memang tak pernah guna beras ni... jaga standard? bukan gitu..biasalah kan kite nak cari yg putih melepak...kompom katanya berkualiti dan bersih...gitu...
Dan ada orang kata beras jenis murah ni cepat basi...
rasanya bukan salah beras...salah orang yg masak beras tu la kot...puji-pujilah sikit beras tu...ingat org je yg suka kena puji...hihi..
Kajian saintis jepun...membandingkan nasi yg di puji kesedapannya ....tidak basi kerana berlaku perubahan molekul air. Pelik tapi benar.
Comments
Post a Comment