ungkapan yg selalu kita sebut dan dengar..
Makanlah banyak-banyak garam...nanti kena darah tinggi
"Aku ni lebih banyak makan garam dari ko..Budin" kata Pak Semeon.
Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindak balas dgn suhu tinggi/panas.
Maksudnya kalau hendak masak, jangan bubuh garam semasa makanan gelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dahulu baru letak garam. Kita panggil "bubuh garam atas darat" mcm orang Arab lakukan. Letak garam semasa hendak makan.
Mengapa?
Garam mengandungi sodium dan potassium. Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas, garam hanya tinggal sodium. Potassium akan rosak dlm suhu panas. Oleh kerana tu boleh terkena darah tinggi.
Bukan sebab makan banyak garam boleh dapat darah tinggi...rupernya kita yg silap cara...
Cara garam dihasilkan
proses menghasilkan garam perlu dilakukan ketika musim kemarau.
petak sawah akan disediakan utk menakung air masin
Sebelum air laut dimasukkan ke kawasan petak yang dikhaskan untuk menghasilkan garam, air berkenaan perlu terlebih dahulu dijernihkan hampir sebulan di dalam satu kawasan petak sawah yang lain tetapi berdekatan dengan petak yang bakal menghasilkan garam.
Setelah sebulan air laut dijernihkan, barulah dilepaskan ke petak bendang yang bakal menghasilkan garam dan dibiarkan selama sekurang-kurangnya seminggu.
kat Malaysia tak tahulah ada ke tak..
proses menghasilkan garam perlu dilakukan ketika musim kemarau.
petak sawah akan disediakan utk menakung air masin
Sebelum air laut dimasukkan ke kawasan petak yang dikhaskan untuk menghasilkan garam, air berkenaan perlu terlebih dahulu dijernihkan hampir sebulan di dalam satu kawasan petak sawah yang lain tetapi berdekatan dengan petak yang bakal menghasilkan garam.
Setelah sebulan air laut dijernihkan, barulah dilepaskan ke petak bendang yang bakal menghasilkan garam dan dibiarkan selama sekurang-kurangnya seminggu.
kat Malaysia tak tahulah ada ke tak..
ni semua kat Pattani, Indonesia & India
Dah nampak kan...
aiihh...inilah yang buat daku nyampah kalau dah tengok cara-cara memproses apa saja makananlah
nampak gayanya kan...nak guna garam kena cuci dulu (??? )
Comments
Post a Comment