Skip to main content

COFFEE OH KOPI





Siapa sini penggemar kopi?...saya tak berapa kisah...boleh minum...tak minum pon tak apa...tea pon macam tu sama jugak...

Pening kan bila tengok nama-nama kopi yg dijual...nak ditanya mcm tak ada org tanya pon...dorang dah biasa kot... ke ada yang main pandai-pandai sendiri...eksen-eksen kata budak-budak tecik....dah lah gitu..nak tergeliat menyebutnya...nampak macam mudah je nak nyebut tapi boleh jadi silap pronunciation daaa...aisshhh...




Jenis-jenis kopi

1.Kopi hitam
Penghasilan kopi secara terus daripada rebusan biji kopi disajikan tanpa penambahan rasa.

2. Espresso
Dihasilkan dgn ekstrak biji kopi menggunakan wap panas pada tekanan tinggi.

3. Latte (coffe latte)
Gandingan antara espresso dgn tambahan susu dgn nisbah antara susu dan kopi 3:1

4. Cafe au lait
Sama dgn coffe latte tetapi menggunakan  campuran kopi hitam.

5. Caffe macchiato
Espresso ditambah susu dgn nisbah antara kopi dan susu 4:1

6. Cappucino
Kopi ditambah susu, krim dan serpihan coklat

7. Dry Cappucino
Cappucino dgn sedikit krim tanpa susu. Ia mempunyai banyak buih hingga mencecah setengah cawan.

8. Wet Cappucino
Kurang buih tetapi lebih kandungan susu bg yg gemar rasa lemak berkrim.

9. Frappe
Espresso disajikan dingin

10. Kopi Mocha
Dihasilkan oleh cappuccino dgn tambahan latte dan sirap coklat

11. Kopi segera
Berasal dari biji kopi dikeringkan

12. Kopi tubruk
Kopi asli dari Indonesia diperbuat dari kopi dimasak bersama tambahan gula.


ok faham dah...
jangan silap kutuk pulak..."hapalah...dahlah mahal...dapat kopi setengah cawan je ke??? hampehhh...nak untunglah tu..." (Dry Cappucino)...hahaha..




Comments

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

CARA UNTUK MENAIKKAN PERANAKAN TURUN

Tu ari saya ada janji nak tunjukkan sesuatu kan... maaflah lambat... nak stori pasal masalah yang sering dihadapi oleh kaum-kaum kita...terutama pada yang dah berkahwin dan yang dah melahirkan... sedikit sebanyak semua orang akan mengalaminya...samada disedari atau tidak...bergantung pada tahap mana masalah yang dihadapi... Rahim jatuh atau dikenali sebagai prolaps  boleh berlaku dalam pelbagai peringkat. Pada peringkat awal, rahim hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa (yang ni memang ramai tak perasan)... peringkat kedua apabila rahim jatuh sampai ke permukaan faraj (tahap ni akan ada rasa beberapa kesan sampingan dan tanda-tanda)...manakala peringkat ketiga, keadaan yang sangat teruk iaitu apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran vagina dan permukaan. Ini dipanggil tombong. Itu sebab lah org tua dulu berpesan perempuan tak elok angkat benda yang berat-berat... hati-hati ye..jangan nak tunjuk terer sangat...kite org perempuan..kudrat tak kuat mana...mu...