Skip to main content

SOTONG CELOP TEPONG

Tajuk ja gitu..bukannya resepi...^_^
dah lama tak pekena sotong celop tepong ni...nk g makan tak da kawan...aritu paksa ajak cik shuben suami makan sotong celop tepong...tempat peberet Warong Pok Nong kat Mengabang Telipot tu...

Selalu lalu ja depan warongnya...nampak ada sikit di'renovate'...rupernya bukan setakat tu je...dah buat sistem beratur...dulu saya penah citer kan..kalau nak makan kat sini..kena tahan mental dan hati...ketepikan nilai-nilai murni...hihihii...kena berebut-rebut rembat...kalau lambat tak dapat...sebab lepas goreng terus dia taruk dalam dulang situ... berebut-rebut menyambonya... dah mcm kanak-kanak berebut gula-gula... kehkehkeh...sekarang ni dah beratur...masih rebut merebut gaklah tapi taklah sekali harung macam dulu tu...


benda alah ala-ala tingkap ni baru je di buat
dulu letak meja situ...makanya mengerumun orang keliling meja...kat tangan masing-masing dah standby penyepit....tunggu sotong di taruk diletak atas dulang situ..bila sotong sampai..apa lagi...
tap tap tap tap...

tupperware sebelah kiri tu...ketupat sotong
saya tak suka...jadi sudah tentu saya kata tak sedap...hihihii...

Kalau musim cuti...warong ni memang full house kata org tu... penuh...dinasihatkan datang awal sikit...tengahari gitu...korang lunchlah dengan segala celop tepong ni...ada ikan celop tepong...udang celop tepong..kopok lekor pon ada...mee goreng bodo pon ada...nasik bawak sendiri dari rumah...hihihii...


jangan bimbang...gunting akan disediakan...^_^

Incase kalau penuh...korang boleh singgah kt warong seberang jalan tu je...ada satu warong tepi laut....dari Warong Pok Nong tu pon nampak dah...ok jugaklah rasanya...cumanya sotong tu dah dipotong-potong sebelum digoreng...kalau kat Warong Pok Nong tu...sekor-sekor digoreng...nak makan sendiri gunting lah...tu yg rasa moist je isinya..lembut...

ni kat warong seberang...sotongnya dah dipotong-potong sebelum digoreng...


bolehlah tinjau kat sini juga


sedikit petunjuk arah:
Kalau dari UNISZA jalan terus menuju ke UMT (Universiti Malaysia Terengganu)...sampai jumpa trafik light (depannya UMT) jangan berhenti kat trafik light pulak...korang terus belok kiri...nanti tak jauh situ ada jumpa satu bulatan comel je...amik nomor 12...sbb nomor 9 tu tak boleh masuk...
pastu terus je...jangan masuk mana-mana lorong...sampai jumpa T junction...belok kanan...pastu belok kiri...kalau terus korang masok laut...
naya ja...
sebelah kiri tu lah Warong Pok Nong...diketika ini..memang tak ada warong lain...
ok faham tak...faham kan je la ye...tak pon guna GPS...^_^




Comments

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...