Skip to main content

PERIHAL GAMAT



Ini adalah sebahagian dari perbualan (discussion)  berkenaan dgn gamat...

mass saya czer ari tu doc mmg dah nasihat awal-awal dlm sebulan tolong elakkan makan pati haruan dan gamat  tak kesah la sapu atau minum. Makan ikan haruan tu tak pe dan elok diamalkan dari makan pati haruan, sebab fungsi gamat tu sendiri memang menyembuhkan luka tapi dalam tempuh yg amat singkat. Doc kata selepas pembedahan isi dalaman perlu masanya sendiri utk pulih dan biarlah secara semulajadi bukan denagn cara yg amat pantas. Masa admit ward bulan 3 ari tu kat wad saja dah penuh dengan pesakit yg asalnya dulu pernah czer tapi ada masalah lain utk dioperate tapi ada masalah lain pula iaitu dinding rahim dan isi perut melekat antara satu sama lain. Ada yang usus melekat sesama isi sampai ganggu masalah pembuangan dan yang paling sedih bila rahim terpaksa dibuang pada usia yang baru 30 thn sbb rahim rosak teruk. Rosak teruk tu maksudnya dlm tu melekat-lekat antara isi dan dinding sampai bersilang-silang. Bukan cerita rekaan tp dari mulut pesakit dan doc juga yg cerita pada saya. Dan sebab paling banyak adalah amalkan pati gamat dr awal-awal berpantang. Doc pesan nak ambil boleh tapi selepas 30 hari dan ke atas itu pun dlm kuantiti sederhana begitu juga pati haruan. Ikan haruan fresh tu tak menjadi masalah kalau nak makan masa 30 hari berpantang tu. Ini apa yg diberitahu pada saya dan pengalaman sendiri.
- Puan Nooraisyah Mohd Yusof

Gamat pun tak sesuai utk pengidap kanser,,,ia bukan mengurangkan tapi menyuburkan,,
-Nur Mus

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 Kesimpulannya : 

- pati gamat tidak sesuai diamalkan oleh ibu yang bersalin secara pembedahan. luka pembedahan pesakit memang cepat sembuh. Tetapi hanya di luaran. Sedangkan luka bahagian dalaman tidak sembuh sepenuhnya, mengakibatkan jangkitan dan si ibu terpaksa buat dressing balik. Ada kes lain, luka dalaman membusuk.

- gamat tidak sesuai diamalkan terlalu banyak oleh ibu yang berpantang. Kerana sifatnya seakan seafood boleh mengakibatkan kegatalan bagi sesetengah ibu selepas bersalin. Oleh itu, dinasihati ibu-ibu yang nak amalkan pemakanan berasaskan gamat, cuba dahulu sebelum mengamalkannnya. Dan kena tahu sukatan yang sesuai untuk diamalkan.

- amalan gamat juga tidak sesuai bagi wanita yang mempunyai masalah ketumbuhan rahim. Sifat gamat adalah seperti seafood yang menjadi penyumbang kepada pembesaran ketumbuhan rahim itu sendiri. Sama juga kolagen berasaskan rumpai air.

-Penggunaan gamat pada pusat bayi boleh juga sehingga menyebabkan jangkitan.

-Gamat lebih sesuai untuk mengubati luka ringan dan luka kecil.




Comments

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

CARA UNTUK MENAIKKAN PERANAKAN TURUN

Tu ari saya ada janji nak tunjukkan sesuatu kan... maaflah lambat... nak stori pasal masalah yang sering dihadapi oleh kaum-kaum kita...terutama pada yang dah berkahwin dan yang dah melahirkan... sedikit sebanyak semua orang akan mengalaminya...samada disedari atau tidak...bergantung pada tahap mana masalah yang dihadapi... Rahim jatuh atau dikenali sebagai prolaps  boleh berlaku dalam pelbagai peringkat. Pada peringkat awal, rahim hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa (yang ni memang ramai tak perasan)... peringkat kedua apabila rahim jatuh sampai ke permukaan faraj (tahap ni akan ada rasa beberapa kesan sampingan dan tanda-tanda)...manakala peringkat ketiga, keadaan yang sangat teruk iaitu apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran vagina dan permukaan. Ini dipanggil tombong. Itu sebab lah org tua dulu berpesan perempuan tak elok angkat benda yang berat-berat... hati-hati ye..jangan nak tunjuk terer sangat...kite org perempuan..kudrat tak kuat mana...mu...