Skip to main content

PERIHAL GAMAT



Ini adalah sebahagian dari perbualan (discussion)  berkenaan dgn gamat...

mass saya czer ari tu doc mmg dah nasihat awal-awal dlm sebulan tolong elakkan makan pati haruan dan gamat  tak kesah la sapu atau minum. Makan ikan haruan tu tak pe dan elok diamalkan dari makan pati haruan, sebab fungsi gamat tu sendiri memang menyembuhkan luka tapi dalam tempuh yg amat singkat. Doc kata selepas pembedahan isi dalaman perlu masanya sendiri utk pulih dan biarlah secara semulajadi bukan denagn cara yg amat pantas. Masa admit ward bulan 3 ari tu kat wad saja dah penuh dengan pesakit yg asalnya dulu pernah czer tapi ada masalah lain utk dioperate tapi ada masalah lain pula iaitu dinding rahim dan isi perut melekat antara satu sama lain. Ada yang usus melekat sesama isi sampai ganggu masalah pembuangan dan yang paling sedih bila rahim terpaksa dibuang pada usia yang baru 30 thn sbb rahim rosak teruk. Rosak teruk tu maksudnya dlm tu melekat-lekat antara isi dan dinding sampai bersilang-silang. Bukan cerita rekaan tp dari mulut pesakit dan doc juga yg cerita pada saya. Dan sebab paling banyak adalah amalkan pati gamat dr awal-awal berpantang. Doc pesan nak ambil boleh tapi selepas 30 hari dan ke atas itu pun dlm kuantiti sederhana begitu juga pati haruan. Ikan haruan fresh tu tak menjadi masalah kalau nak makan masa 30 hari berpantang tu. Ini apa yg diberitahu pada saya dan pengalaman sendiri.
- Puan Nooraisyah Mohd Yusof

Gamat pun tak sesuai utk pengidap kanser,,,ia bukan mengurangkan tapi menyuburkan,,
-Nur Mus

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 Kesimpulannya : 

- pati gamat tidak sesuai diamalkan oleh ibu yang bersalin secara pembedahan. luka pembedahan pesakit memang cepat sembuh. Tetapi hanya di luaran. Sedangkan luka bahagian dalaman tidak sembuh sepenuhnya, mengakibatkan jangkitan dan si ibu terpaksa buat dressing balik. Ada kes lain, luka dalaman membusuk.

- gamat tidak sesuai diamalkan terlalu banyak oleh ibu yang berpantang. Kerana sifatnya seakan seafood boleh mengakibatkan kegatalan bagi sesetengah ibu selepas bersalin. Oleh itu, dinasihati ibu-ibu yang nak amalkan pemakanan berasaskan gamat, cuba dahulu sebelum mengamalkannnya. Dan kena tahu sukatan yang sesuai untuk diamalkan.

- amalan gamat juga tidak sesuai bagi wanita yang mempunyai masalah ketumbuhan rahim. Sifat gamat adalah seperti seafood yang menjadi penyumbang kepada pembesaran ketumbuhan rahim itu sendiri. Sama juga kolagen berasaskan rumpai air.

-Penggunaan gamat pada pusat bayi boleh juga sehingga menyebabkan jangkitan.

-Gamat lebih sesuai untuk mengubati luka ringan dan luka kecil.




Comments

Popular posts from this blog

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

KUIH TRADISIONAL MELAYU

Banggakan... kita ni ada banyak jenis kuih tradisional... bermacam bentuk bermacam kaler...bermacam nama...unik-unik pulak tu namanya...bangsa lain rasanya tak punya nama seunik nama kuih muih kita... ada kot... Cuba korang bayangkanlah korang duduk obersea....pastu nak perkenalkan kuih muih kita ni...tempat dorang mana ada kan...dan dorang ni kalau benda yang pelik & lain dari yang lain memang dorang suka...jadi korang bukaklah satu gerai makan menjual kuih muih  tradisional kita ni... Dengan penuh semangat & punyalah bangga korang siapkan kuih muih untuk diperkenalkan pada mat saleh minah saleh...homemade with love pulak tu... Lepas dah siap-siapkan semua tu...korang pon susunlah cantik-cantik bagi menarik perhatian mat minah saleh semua tu... Punyalah hepi korang, berbaris panjang dorang beratur sebab jakun tengok aneka kuih yg tak da di tempat dorang kan... Bread Pitt : Hello Miss... what is this? Korang    : Hi sir...this is...  jump ...