Skip to main content

LONTONG JOHOR SAMBAL KACANG

LONTONG

gambar ni pinjam orang punyer...
inilah yang dinamakan LONTONG
nasi impit yang di masak dalam daun pisang
tapi sekarang semua dah guna ketupat segera je..termasuklah ai dan mak ai..^_^

Resepi kuah lontong ni sama dengan kuah lodeh, cuma kuah lodeh warnanya putih...


dihidang bersama telur rebus, sambal kacang & serunding
ai tak buat serunding...ai beli serunding daging..
tak nampak kuning kuahnya..sebab ai edit sikit bagi terang..malas nk snap banyak kali..lapooo sudah...

Bahan dikisar:
2 bawang besar
2 bawang putih
sedikit kunyit
1 in halia
1/2 in lengkuas
sedikit belacan
2 sudu besar udang kering yg sudah dikisar
2 sudu besar ikan bilis yg sudah dikisar@1 kiub pati ikan bilis

2 batang serai dititik
tauhu kering - direndam
soo hoon (tak perlu direndam)
santan cair & pekat
sedikit udang basah

Sayuran:
kacang panjang- potong serong
lobak merah, sengkuang, kentang - potong mancis
tempe - potong kiub digoreng sebentar
kobis bulat - dihiris
lada merah & hijau - dihiris

Tumis bawang kisar, serai, udang kering dan bahan kisar lainnya
masukkan santan cair, kiub pati ikan bilis,
masukkan sayur yang keras dahulu
masukkan tauhu kering, soo hoon
masak sampai soo hoon kembang baru masukkan santan pekat, kobis, sengkuang & lada
garam

Hidangkan bersama telur rebus, sambal kacang & serunding

Tips:
Soo hoon tak perlu direndam, basuh lalu bawah paip saja bagi memekatkan kuah 
tempe digoreng sebab takut kuah jadi tak berapa nak tahan..cepat basi
kalau masak lodeh buhlah terung..lontong nak buh terung pon buleyy saje...

erkkk...^_^


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

SAMBAL KACANG

2 cawan kacang tanah yang digoreng & ditumbuk kasar
ai blend kering je...dasar pemalas..^_^

Dikisar:
2 bawang besar
2 bawang putih
1 in halia
1/2 in lengkuas
sedikit belacan
3 sudu besar udang kering yg sudah dikisar
1 sudu besar ketumbar dikisar halus
1/2 sudu jintan halus dikisar halus
2 senduk lada kering yg sudah dikisar

3 serai dititik
asam keping

Tumiskan dulu serai sampai bau wangi
(minyak kena banyak)
masukkan bahan kisar yang lainnya baru masukkan ketumbar & jintan
tumis sampai wangi
masukkan sedikit air, asam keping, gula, garam
masukkan kacang tanah masak sampai pecah minyak

*sambal kacang mesti manis, jangan masam baru ngam soii...
tak de asam keping guna air asam jawa pon buleyyy...





Comments

Popular posts from this blog

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan otot

PANTANG LARANG AIR KELAPA MUDA

Sedapnya panas-panas gini dapat minum air kelapa muda yg segar dari pokok... buh sikit garam halus..wallahhh...nikmat.. Tahu tak..kalau nak makan ubat..elakkan lah minum air kelapa sebab air kelapa berupaya meneutralkan ubat-ubatan tu...dalam ubat kan ada dadah kan... kira sesetengah dadah tu beracun... sia-sia lah dok telan...pahit tuuu... lagi satu... yang ramai orang tak bape nak tahu (mungkin) pada sapa-sapa yang mengamalkan jamu... pantang larangnya ialah air kelapa....so..jangan minum air kelapa sesekali bolehlah... Jom kite studi cerita pasal air kelapa ni... Air kelapa mengandung Cytokinin yang dipercaya sebagai bahan anti penuaan dan anti kanser ,sumber eletrolit semulajadi yang steril dan mengandung kadar kalium (potasium), khlor, serta klorin yang tinggi. Juga mengandung protein, sedikit lemak, mineral, karbohidrat, dan berbagai vitamin (C dan B kompleks).  Kandungan gula dalam air kelapa senang diserap tubuh berbanding gula jenis lain. A

RAWATAN UTK DEMAM/SELSEMA/BATUK - SOCKS REMEDIES

Kalau anak demam...memang jadi susah hati...nak makan tak lalu...tido malam pon tak lena kan...sebab takut kita tengah sedap tido... tiba-tiba demam anak naik mendadak....kejap-kejap bangun jelum kepala...kepala anak le..bukan kepala kita...lap badan dia...rasa dahi...rasa badan...besok pagi ibu dah jadi beruang panda...lebam bijik mata... Ok nak kongsi sini...rupanya selain menjelum kepala dan basahkan badan anak ada satu cara untuk turunkan suhu badan anak iaitu Teknik hidroterapi menggunakan Stokin Basah. =============================================== Teknik Hidroterapi Stokin Basah Menurut University of Maryland Medical Center teknik ini boleh membantu mengurangkan demam. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks). Pada orang dewasa pon sesuai. Semasa tidur, badan akan mula mengedarkan cecair limfa dan dara