Skip to main content

HOME SWEET HOME

Beberapa minggu lepas minggu ni dan minggu-minggu yang akan datang... kami sibuk menguruskan benda alah ni..setiap hari kena tinjau datang tengok..mujur tukang rumah tak kisah..malahan pakcik tu memang galakkan kami datang tengok...boleh bincang-bincang lagi apa yang tak kena katanya...dia lagi suka..mudah kan kerjanya..

Tahun ni masuk tahun ke 7 kami duk merantau sini...selama tu lah kami duk menyewa...RM600...akhirnya kami pakat beli rumah dari duk menyewa...hujung-hujung jadi jugak reta sendiri kan...nanti kalau nak balik semula ke tempat asal boleh lah difikirkan...nak jual ke nak sewa kan ke..rumah 3 bilik je...mula-mula fikir tak nak buat ubahsuai...tapi dapurnya sangat kecik..tu yang nak tak nak terpaksalah buat jugak...dapur dibesarkan dan tambah satu lagi bilik utk dijadikan stor..

Bahagian depan dan luar kami tak buat apa-apa..cuma naikkan tembok dan pasang mozek je kat porch tu..bahagian dalam mozek dah sedia ada..siling pon pemaju dah buat cantik..

Ini dapur asal..memang kecik giler..nak letak peti ais pon tak boleh apatah lagi mesin basuh


sebelah dapur di tambah lagi satu bilik utk dijadikan stor



Barang-barang lain dah kami beli..tinggal nak bawak masuk je...
kiranya memang serba serbi baru...dari perabot hingga barang elektrik
kecuali mesin basuh dgn peti ais je..bukan tak de perabot sendiri yang lama..ada malah molek lagi...ada kisahnya kenapa kami kena beli serba baru jugak...karang ai cerita kan eh...
















Comments

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA UNTUK MENAIKKAN PERANAKAN TURUN

Tu ari saya ada janji nak tunjukkan sesuatu kan... maaflah lambat... nak stori pasal masalah yang sering dihadapi oleh kaum-kaum kita...terutama pada yang dah berkahwin dan yang dah melahirkan... sedikit sebanyak semua orang akan mengalaminya...samada disedari atau tidak...bergantung pada tahap mana masalah yang dihadapi... Rahim jatuh atau dikenali sebagai prolaps  boleh berlaku dalam pelbagai peringkat. Pada peringkat awal, rahim hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa (yang ni memang ramai tak perasan)... peringkat kedua apabila rahim jatuh sampai ke permukaan faraj (tahap ni akan ada rasa beberapa kesan sampingan dan tanda-tanda)...manakala peringkat ketiga, keadaan yang sangat teruk iaitu apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran vagina dan permukaan. Ini dipanggil tombong. Itu sebab lah org tua dulu berpesan perempuan tak elok angkat benda yang berat-berat... hati-hati ye..jangan nak tunjuk terer sangat...kite org perempuan..kudrat tak kuat mana...mu...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...