Skip to main content

MINGGU TERAKHIR SEBELUM GST


GST atau dalam bahasa Inggeris Goods and Services Tax adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Sebab itulah ia juga dikenali sebagai cukai kepenggunaan (consumption tax). Dalam erti kata yang lain, asasnya jauh lebih luas daripada Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan yang ada sekarang. GST adalah cukai penggunaan dan ia berasaskan konsep nilai ditambah. GST dikutip daripada pelanggan untuk pihak kerajaan oleh organisasi perniagaan yang berdaftar dengan pihak berkuasa cukai.

lebih kurang gitu lah maksud GST...
ai malaslah nak kupas kopek ulas  segala bagai... rasa serabut arut pala mikir...ehh...bukan ke en.suami yg patutnya serabut?..yg ai terasa pulak nape ekk...ehh yuuuu...mestilah kan...nanti kan ai nk beli kasut tumit tinggi 5 henci... henbek ada nama..gelang pandora..tak pon genchu...kan terjejas sama...betul tak?..ni nak raya lagi...nak ganti langsir..nak beli gobok baru...kete baru nak lawan cik gayah hujung kampung nun...
kan kan kannn...

So apa nak buat sebelum 1 April ni menjelma?
Bagi yang memang ada niat nak beli atau gantikan barang yang dah sedia nak mintak diganti...Korang bertindaklah sekarang...nak cat rumah ka nak buat renovation ka...nak beli baju yang dah semebih ka..kasut dah nganga ka...tali pinggang dah putus ka...apa sajalah yang memang perlu diganti dan dibeli tu...ada budget ka tak dak budget ka...sendiri fikirlah..pokoknya harga yang dibeli waktu ini belum dikenakan GST...

yang pastinya...ai sebagai seorang surirumah esok nak g membeli barang dapur lebih dari kebiasaan...selalu beli hanya utk kegunaan sebulan..kali ni akan beli utk stok 2 3 bulan punyer sebelum harga naik...kompom punyer memang akan naik harga...

ntah bernas ke tak idea ai ni..ikut andalah nak ikut pon...dan ikut sukalah ai nak kata apa pon..sebab sekarang kan memang trend ikut suka hati nak kata apa pon..kan kan...Gasak Situ!!

Image result for gst oh gst





Comments

  1. Gst ni sgt2 akan menjejaskn pengguna...takdak satu pn yg tidak alami kenaikan harga sbb semuanya berkait rapat drp pengilang kpd pembekal kpd peniaga lastly pembeli. Jgn lupa peniaga juga adalah pengguna produk2 lain yg dia sendiri tidak niagakn.....kesimpulannya GST ni mcm momok yg cekik darah !!!!
    #huhuakupeniagaygnkpengsansbbnateniwei#

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...