Skip to main content

BAHAYA DARAH NIFAS

Ai nak share sesuatu di sini...
ai kopi pes dari FB Siti Aishah

Ai pon dok peratikan ramai ibu-ibu muda arini lebih beratkan utk turunkan berat badan selepas bersalin...nak putihkan kulit..nak bagi hilang segala marks masa mengandung...
dan yang paling teruk abaikan penjagaan masa pantang..kolot leceh katanya...omputih tu sihat je...ye le..yg korang tengok tu omputih yg cantik-cantik...
eeeiii...korang time ni tak rasa lagi..muda kan katanya..
 telanlah beratus-ratus supplement kecantikan...
tapi tengoklah nantinya...

dah baca dan hadamkan dalam fikiran

======================================

Akibat dan bahana jika darah2 ketika nifas tidak habis keluar

DARAH BANTAL
- ia perlu keluar secara menyeluruh atau lawas. Masa saya dulu...ia keluar mcm ketulan daging merah hitam sebesar tapak tangan.
- bagi ibu yg tak amalkan herba utk melawaskan darah bantal ini...darah ini akan tersangkut dalam rahim dan mengakibatkan perut ibu still membuncit dan muka sembab (macam bengkak air atau macam org bangun tidur) spt masih hamil

DARAH NIFAS
- kalau darah nifas 2 minggu dh berhenti maksudnya tak selamat dari segi perbidanan. Darah nifas boleh berterusan sehingga 60 hari mengikut mazhab imam shafiie.
- kalau darah nifas x habis keluar, ibu2 mudah terkena keputihan, lelehan faraj , ketumbuhan rahim (cyst fibroid endo- my mom had this) dan hakisan mulut rahim.

DARAH BAYAM
- ini dikira darah toksik. Darah bayam ni keluar dipenghujung nifas.
- jika tak habis keluar, mata akan jadi kabur, asyik pening kepala especially masa nk period, rambut gugur dan gatal2 kulit kepala walaupun xde kelemumur.
- ttp paling obvious, ibu2 yg tak pernah ada alahan sebelum mengandung mudah kena penyakit kulit yg gatal2 dan menyebabkan kesan tompok hitam dan berkepingan pada kulit.
Utk ketahui lebih lanjut jenis dan ciri2 darah ketika pantang blh baca link ni
http://kakbidan.blogspot.com/…/kenali-darah-anda-ketika-tem…

Dan sepanjang sy mengurut ramai ahli farmasi dan pegawai perubatan, rata2 mengakui hanya herba yg mampu melawaskan pengeluaran darah2 kotor selepas bersalin. Not vitamin. Not supplemen.

ni link dia...klik situ..

Image result for nifas



Comments

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...