Skip to main content

TENTANG STEVIA

TENTANG STEVIA

Stevia merupakan tumbuhan berdaun manis yang berasal dari Paraguay. Sejak berkurun lalu, stevia telah digunakan sebagai pemanis dan ubat-ubatan oleh masyarakat Guarani di Amerika Selatan.

Dipercayai secara tradisional tidak mengandungi kalori, lemak, kolesterol dan gula. Stevia adalah pemanis yang unggul disebabkan oleh kadar kemanisannya yg beratus kali ganda dari gula. Ianya sangat bermanfaat untuk menurunkan kadar gula dalam darah disamping membantu mencapai berat badan yang ideal.

Ketika ini penggunaan stevia telah berkembang dengan meluas. Ianya telah diluluskan sebagai bahan makanan yang selamat dan menyihatkan di serata dunia.

Brazil dan Jepun adalah pengguna stevia yang terbesar sejak 20 tahun lagi.
Kajian saintifik menunjukkan stevia tiada kesan sampingan berbahaya . 

Telah diluluskan oleh FDA pada tahun 2008 dengan status GRAS. (Generally Recognised As Safe).


KELEBIHAN STEVIA

Stevia tidak mengandungu kalori dan tidak beracun, sangat sesuai untuk pesakit kencing manis, obesiti,hipertensi, kaviti, hypo dan hyperglycemia. Ianya semulajadi sihat dan merupakan alternative kepada gula dan pemanis tiruan seperti aspartame dan saccharine.


KHASIAT STEVIA

Stevia mempunyai fungsi teraputic perubatan :

- Bebas racun
- Anti Hyperglycemia yang boleh menurunkan paras gula dalam darah.
- Anti Inflammatory yang berfungsi mengurankan keradangan.
- Anti Tumor yang mencegah risiko kanser.
- Anti diarrheal yang merawat cirit birit.
- Anti Hypertensive yang boleh menurunkan tekanan darah.
- Immunomoudulatary effect bagi meningkatkan sistem imun kepada kuman.
- Duratic yang mengawal kandungan air dalam badan.



AWAS BAHAYA GULA

1. Penyumbang terbesar masalah kegemukkan.
2. Meningkatkan kolesterol.
3. Penyumbang kepada penyakit kencing manis.
4. Meningkatkan risiko darah beku yang membawa kepada tekanan darah tinggi, serangan jantung, stroke dan koma.
5. Mempercepatkan proses penuaan.
6. Meningkatkan lemak dalam badan.
7. Menyebabkan peningkatan toksin dalam badan dan asid urik tinggi.
8. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hyperaktive, gelisah dan tidak fokus.

================================================

TUKARKAN GULA YANG MUDARAT KEPADA PEMANIS SEMULAJADI

NON ADDICTIVE SWEETENER

KELEBIHAN TRIPLE STEVIA

1. Tidak menaikkan paras gula.
2. Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
3. Meningkatkan kadar tenaga.
4. Membantu menurunkan tekanan darah.
5. Membantu melancarkan sistem penghadaman.
6. Mengawal berat badan.
7. Melawaskan sistem pembuangan.
8. Mengurangkan risiko kanser.
9. Melancarkan pengaliran darah.
10. Meningkatkan sistem imun badan.

Cara penggunaan:
2-3 titis ke dalam 150ml air minuman 

Harga : RM25.00
-
-

Berapa harga jarum insulin?

Mana lebih nikmat?

Dicucuk jarum insulin setiap hari atau setitis STEVIA dalam minuman?

Dicucuk itu sakit
Dititis itu nikmat

WHATSAPP
013 948 1917



Comments

Popular posts from this blog

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan otot

PANTANG LARANG AIR KELAPA MUDA

Sedapnya panas-panas gini dapat minum air kelapa muda yg segar dari pokok... buh sikit garam halus..wallahhh...nikmat.. Tahu tak..kalau nak makan ubat..elakkan lah minum air kelapa sebab air kelapa berupaya meneutralkan ubat-ubatan tu...dalam ubat kan ada dadah kan... kira sesetengah dadah tu beracun... sia-sia lah dok telan...pahit tuuu... lagi satu... yang ramai orang tak bape nak tahu (mungkin) pada sapa-sapa yang mengamalkan jamu... pantang larangnya ialah air kelapa....so..jangan minum air kelapa sesekali bolehlah... Jom kite studi cerita pasal air kelapa ni... Air kelapa mengandung Cytokinin yang dipercaya sebagai bahan anti penuaan dan anti kanser ,sumber eletrolit semulajadi yang steril dan mengandung kadar kalium (potasium), khlor, serta klorin yang tinggi. Juga mengandung protein, sedikit lemak, mineral, karbohidrat, dan berbagai vitamin (C dan B kompleks).  Kandungan gula dalam air kelapa senang diserap tubuh berbanding gula jenis lain. A

RAWATAN UTK DEMAM/SELSEMA/BATUK - SOCKS REMEDIES

Kalau anak demam...memang jadi susah hati...nak makan tak lalu...tido malam pon tak lena kan...sebab takut kita tengah sedap tido... tiba-tiba demam anak naik mendadak....kejap-kejap bangun jelum kepala...kepala anak le..bukan kepala kita...lap badan dia...rasa dahi...rasa badan...besok pagi ibu dah jadi beruang panda...lebam bijik mata... Ok nak kongsi sini...rupanya selain menjelum kepala dan basahkan badan anak ada satu cara untuk turunkan suhu badan anak iaitu Teknik hidroterapi menggunakan Stokin Basah. =============================================== Teknik Hidroterapi Stokin Basah Menurut University of Maryland Medical Center teknik ini boleh membantu mengurangkan demam. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks). Pada orang dewasa pon sesuai. Semasa tidur, badan akan mula mengedarkan cecair limfa dan dara