Pernah nampak kan kat pasaraya ada bermacam-macam jenis olive oil. Extra virgin, virgin, pure, light, pomace dan fino.
Kita ni nak beli pon duk terbelek-beleklah kot boleh membantu. Hampehhh. Konon nak masak guna minyak zaitun. Nak amal masakan sihat katanya, pilihlah yang paling mahal tapi rupanya silap dalam betul. haha.
Ok di sini ada sedikit info ringkas yang boleh dijadikan panduan.Jangan tersilap beli ye. Saya susun ikut ranking. Yang pertama adalah gred tertinggi dan seterusnya.
JENIS-JENIS MINYAK ZAITUN DAN FUNGSINYA :
1. EXTRA VIRGIN OLIVE OIL.
Sesuai utk dressing salad dan boleh dimakan gitu aje sebagai supplement. Lebih berkhasiat, lebih berkualiti dan semestinya harganya lebih mahal.
Cara simpan, jauhkan dari cahaya matahari dan simpan kat tempat gelap. Sebaiknya beli yang dalam botol gelap untuk menjaga kualiti dan khasiatnya.
2. VIRGIN OLIVE OIL
Boleh digunakan untuk masak dan dressing pada salad.
Kiranya tak perlulah beli asing-asing. Lebih praktikal dan jimat.
3. FINO OLIVE OIL
Ini adalah hasil campuran extra olive oil dengan virgin olive oil. Boleh diguna untuk memasak dan dressing salad juga.
4. OLIVE OIL / PURE OLIVE OIL.
Kalau nak main masak-masak guna olive oil/pure olive oil. Minyak ni tahan haba panas oleh itu sangat sesuai untuk kegunaan memasak.
Warnanya lagi cerah dan rasanya pon natural. Tak de rasa pahit buah zaitun
5. POMACE OLIVE OIL
Ini adalah gred paling rendah. Kira kata minyak yg dah tersisa nak dibuang terasa sayang, pastu mereka adjust campur dengan virgin olive oil supaya rasanya jadi sedap haa gitulah kekdahnya.
Sesuai untuk memasak guna suhu tinggi seperti menggoreng.
Selamat memasak.😊
Kita ni nak beli pon duk terbelek-beleklah kot boleh membantu. Hampehhh. Konon nak masak guna minyak zaitun. Nak amal masakan sihat katanya, pilihlah yang paling mahal tapi rupanya silap dalam betul. haha.
Ok di sini ada sedikit info ringkas yang boleh dijadikan panduan.Jangan tersilap beli ye. Saya susun ikut ranking. Yang pertama adalah gred tertinggi dan seterusnya.
JENIS-JENIS MINYAK ZAITUN DAN FUNGSINYA :
1. EXTRA VIRGIN OLIVE OIL.
Sesuai utk dressing salad dan boleh dimakan gitu aje sebagai supplement. Lebih berkhasiat, lebih berkualiti dan semestinya harganya lebih mahal.
Cara simpan, jauhkan dari cahaya matahari dan simpan kat tempat gelap. Sebaiknya beli yang dalam botol gelap untuk menjaga kualiti dan khasiatnya.
2. VIRGIN OLIVE OIL
Boleh digunakan untuk masak dan dressing pada salad.
Kiranya tak perlulah beli asing-asing. Lebih praktikal dan jimat.
3. FINO OLIVE OIL
Ini adalah hasil campuran extra olive oil dengan virgin olive oil. Boleh diguna untuk memasak dan dressing salad juga.
4. OLIVE OIL / PURE OLIVE OIL.
Kalau nak main masak-masak guna olive oil/pure olive oil. Minyak ni tahan haba panas oleh itu sangat sesuai untuk kegunaan memasak.
Warnanya lagi cerah dan rasanya pon natural. Tak de rasa pahit buah zaitun
5. POMACE OLIVE OIL
Ini adalah gred paling rendah. Kira kata minyak yg dah tersisa nak dibuang terasa sayang, pastu mereka adjust campur dengan virgin olive oil supaya rasanya jadi sedap haa gitulah kekdahnya.
Sesuai untuk memasak guna suhu tinggi seperti menggoreng.
Selamat memasak.😊
Comments
Post a Comment