Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann.
Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti.
Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah.
Tahu tak khasiat dia yang paling best?
Baik utk mata!
Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya.
Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik.
Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya.
Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong.
Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bersama dengan bawang putih atau bawang besar.
Haa tengok gambar tu, siap letak tarikh untuk buat experiment. Lada masih lagi segar. Lebih 2 minggu. So tiada pembaziran.👍
Okey, selamat memasak dengan riangnya.
Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti.
Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah.
Tahu tak khasiat dia yang paling best?
Baik utk mata!
Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya.
Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik.
Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya.
Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong.
Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bersama dengan bawang putih atau bawang besar.
Haa tengok gambar tu, siap letak tarikh untuk buat experiment. Lada masih lagi segar. Lebih 2 minggu. So tiada pembaziran.👍
Okey, selamat memasak dengan riangnya.
Comments
Post a Comment