Memilih makanan yang disahkan organik merupakan pilih terbaik namun tidak ramai yang mampu dan pengeluarannya juga amat terhad. Diharapkan kaedah ini dapat membantu mengurangkan bebanan toksik dalam badan yang perlu diproses oleh organ hati kerana pemakanan yang tinggi racun pestisid ini.
Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan sayuran dan buahan:
.
1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR
Guna sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.
Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.
.
2) BASUH DENGAN AIR GARAM.
Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam, sebanyak 2% pestisid dapat dibuang pada permukaan tumbuhan.
.
3) CUKA PUTIH.
Korang nak rendam cuka epal atau cuka kurma pun boleh, tapi sayur dan buah mungkin jadi gelap menjejaskan rupanya. Cuka putih merupakan pilihan murah dan sesuai.
Cuka membunuh kuman dan juga membuang pestisid.
Caranya: Rendam buah/sayur ke dalam 1 bahagian cuka dan 10 bahagian air selama 30-60 minit.
.
4) LEMON DAN SODIUM BIKARBONAT(tepung penaik)
Lemon dan baking soda ini membunuh kuman dan juga mampu menyahtoksin pestisid. Malah database Cochrane menilai 8 kajian termasuk RCT menunjukkan baking soda ini mampu meneutralkan toksik daripada pestisid.
Caranya: Masukkan satu cawan jus lemon dan dua camca besar baking soda dalam botol spray. Spray makanan dan lap (buah) atau basuh dengan air.
.
Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan sayuran dan buahan:
.
1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR
Guna sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.
Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.
.
2) BASUH DENGAN AIR GARAM.
Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam, sebanyak 2% pestisid dapat dibuang pada permukaan tumbuhan.
.
3) CUKA PUTIH.
Korang nak rendam cuka epal atau cuka kurma pun boleh, tapi sayur dan buah mungkin jadi gelap menjejaskan rupanya. Cuka putih merupakan pilihan murah dan sesuai.
Cuka membunuh kuman dan juga membuang pestisid.
Caranya: Rendam buah/sayur ke dalam 1 bahagian cuka dan 10 bahagian air selama 30-60 minit.
.
4) LEMON DAN SODIUM BIKARBONAT(tepung penaik)
Lemon dan baking soda ini membunuh kuman dan juga mampu menyahtoksin pestisid. Malah database Cochrane menilai 8 kajian termasuk RCT menunjukkan baking soda ini mampu meneutralkan toksik daripada pestisid.
Caranya: Masukkan satu cawan jus lemon dan dua camca besar baking soda dalam botol spray. Spray makanan dan lap (buah) atau basuh dengan air.
.
Comments
Post a Comment