Skip to main content

RESEPI : MURTABAK MINI PALING SIMPLE DALAM DUNIA

guna kulit popia je ni...

Kuah bawang

Inti :
100 g daging cincang
*sebaiknya beli daging cincang timbang*
2 kentang potong dadu
1/2 bawang besar- dadu
1 bawang putih - dadu
1 1/2 sudu besar serbuk kari daging - dibancuh dgn sedikit air
2 biji telur
daun sup
kulit popia secukupnya

cara-cara:
tumis semua bawang hingga wangi
masukkan rempah kari masak hingga pecah minyak
masukkan daging cincang masak hingga masak
masukkan kentang, garam, daun sup
angkat masuk dlm mangkuk
pukul telur masuk dlm daging tadi

1 sudu tepung gandum letak sikit je air utk dijadikan gam
amik sekeping kulit popia
masukkan inti daging
tabur bawang cincang  *jika suka ler
lipat & gam dgn tepung gandum tadi
panaskan pan dgn sedikit minyak

# buat terus diletakkan atas pan ye...jgn buat banyak-banyak sekaligus...karang pecah kulit popia tu...#

KUAH BAWANG
1 bawang besar hiris nipis
cuka, gula, air, pewarna merah
*campur semua, edjaslah rasanya

# pssttt....guna air sirap pon boleh...#



Comments

  1. As salam nk tanya X pecah ke kulit popia to mase kite angkat nk ltk ats pan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam...maaf tak perasan ada msg dlm ni..masa isi inti tu pada kulit popia...siap je terus letak atas pan...

      Delete
  2. Saya dah cuba...mmg sedap sgt sama mcm kedai..hehe tq sis share resepi

    Salam kenal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...kalau rajin buatlah kuah dalca..sama2..salam kenal jg

      Delete
  3. nak cuba buat la..nampak sedap sgt,,terliur sudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan cuba..mesti buat...hihi..selamat mencuba ye...

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Salam...berminat nk mencuba.saya nk tanye lepas tumis semua and angkat,pastu pukul telur and masok ke dalam daging yg telah diangkat tadi tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmslm.. Mohon maaf byk2.. Tak perasan ada msg sini.. Ye.. Lps dah masak dan angkat tu.. Campur dgn telo yg dh dipukul

      Delete
  6. cara nk bungkus kulit popia tu mcm mne? takut pecah.

    ReplyDelete
  7. 100grM bole DPT berapa pcs yr

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan otot

PANTANG LARANG AIR KELAPA MUDA

Sedapnya panas-panas gini dapat minum air kelapa muda yg segar dari pokok... buh sikit garam halus..wallahhh...nikmat.. Tahu tak..kalau nak makan ubat..elakkan lah minum air kelapa sebab air kelapa berupaya meneutralkan ubat-ubatan tu...dalam ubat kan ada dadah kan... kira sesetengah dadah tu beracun... sia-sia lah dok telan...pahit tuuu... lagi satu... yang ramai orang tak bape nak tahu (mungkin) pada sapa-sapa yang mengamalkan jamu... pantang larangnya ialah air kelapa....so..jangan minum air kelapa sesekali bolehlah... Jom kite studi cerita pasal air kelapa ni... Air kelapa mengandung Cytokinin yang dipercaya sebagai bahan anti penuaan dan anti kanser ,sumber eletrolit semulajadi yang steril dan mengandung kadar kalium (potasium), khlor, serta klorin yang tinggi. Juga mengandung protein, sedikit lemak, mineral, karbohidrat, dan berbagai vitamin (C dan B kompleks).  Kandungan gula dalam air kelapa senang diserap tubuh berbanding gula jenis lain. A

RAWATAN UTK DEMAM/SELSEMA/BATUK - SOCKS REMEDIES

Kalau anak demam...memang jadi susah hati...nak makan tak lalu...tido malam pon tak lena kan...sebab takut kita tengah sedap tido... tiba-tiba demam anak naik mendadak....kejap-kejap bangun jelum kepala...kepala anak le..bukan kepala kita...lap badan dia...rasa dahi...rasa badan...besok pagi ibu dah jadi beruang panda...lebam bijik mata... Ok nak kongsi sini...rupanya selain menjelum kepala dan basahkan badan anak ada satu cara untuk turunkan suhu badan anak iaitu Teknik hidroterapi menggunakan Stokin Basah. =============================================== Teknik Hidroterapi Stokin Basah Menurut University of Maryland Medical Center teknik ini boleh membantu mengurangkan demam. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks). Pada orang dewasa pon sesuai. Semasa tidur, badan akan mula mengedarkan cecair limfa dan dara