Skip to main content

NAK KENALKAN DIRI






Assalamualaikum...Salam Perkenalan..

Sudah berkahwin...omputih kata MARRIED...umur 39 tahun sudah..bulan kedepannya 40 tahun (insyaallah..)
Merantau ke Teganu 4 tahun lepas bersama ngan incik suami yg terchenta...jadinye kami ni ibarat :

           "Dagang Pak Malau dagang bertempat..Dagang kami musafir tumpang lalu.."

Saya ni kategori Pan Asian jgkla...eh..eh...jgnlah pengsan dulu...kasila saya citer ni...
Abah saya bugis...emak saya jawa...arwah atok saya mat salih..(heee...nama dia sebenonye tu..)...arwah nenek saya cina... kire pan la tu kan...oh bukan ke? 
oklah..oklah..kalau gitu Wok Asian la ye...(janji sama makna; pan=wok=kuali..hihi..)

Saya ade 3 org anak...lelaki idaman malaya semuanye...hep! jangan gatal mulut tanya tak nak gegirl ke..tampo kang...hihi..untung dah DIA bg...terima je la kan...DIA  maha mengetahui...apa yg diberi tu kire terbaikla tu utk kami..Alhamdulillah...

Saya ni memang nampak seyes sombong...tapi yg benonye takla begitu...kategori berat mulut aje...agaknye suke pakai gincu tebal2 kot...tu yg jadi berat..hihi..

oklah..harap sudila ye singgah-singgah di blog saya yg tak seberapanye ni...

                  TERIMA KASIH BANYAK BANYAK..SALAM PERKENALAN...



Comments

  1. Dlm byk2 manusia, boleh terjumpa org yg sama tarikh lahir (bulan dan hari je) dgn aku....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...