Skip to main content

MISI MENCARI HOOD+HOB

Saje nak kepoh...
ai sedang menservey hood+ hob
ala dapur siap dengan penyedut asap tu lah...
servey je..belinya tak tahu bila...

kali ni ai tanam impian my new kitchen nanti nak pasang hood...
manalah tau kan..tetiba malam-malam teringin makan ikan goreng bacin..tak yah nunggu esok siang...harus tido kuar air liur basi...

before before ni ai memang tak pernah guna hood ni...hob tu pernahlah...jenama DENKA...dah hampir 7 tahun rasanya...elok lagi cuma dia punya starter dah rosak...kena guna lighter dapur..ala yang mcm pistol tu...tapi kan..ai tak guna tu pon..ai guna lilin je...kihkih..

pasal hood tu ai baru jengah satu kedai...tu pon dah blurr...tak boleh nak fikir...sebab tak pernah guna kan...
cik suami dok fikir pasal budget (opkoslah kan) 
ai pulak fikir pasal cantik ke tak ai eh hood + hob tu lah...

sebelum ai semakin terpesona melihat kecantikan design hood tu semua...dan terpikat dengan tawaran hadiah percuma..ai kena buat garis panduan yang memenuhi syarat kegunaan ai..so kena survey dalam internet...

Kesimpulan dari serveying kat internet

HOOD:
1. kena cari yang sesuai dgn cara masakan kita sbb produk macamni byk diimport dari luar so cara masakan opkoslah berbeza kan..,so cari yg asian cooking
2.oleh kerana cara masakan kita banyak menumis/menggoreng kena pilih kuasa sedutan hood mesti lebih 1000m 
3. mudah diselenggara/dibersihkan
4. ada timer..lepas abis masak  boleh sedut bau & asap lagi then off sendiri
5. boleh control speed fan
6. kalau boleh cari autocleaning system...jenuh nak mencuci nanti
7. beli yg tak ada consumable, semua alat, filter boleh cuci dan pakai semula
8. pastikan bunyinya tak bising
9. pilih yang melebar panjang
10. spare part yg mudah dapat

HOB:
1.kuasa pemanasan api harus 3.5kw ke atas, semakin tinggi kw semakin panas api
2. beli hob dulu baru korang buat kabinet sebab takut size tak ngam...lain hob lain size...naya korang nanti...kalau boleh masuk pon ekceli dia tak ngam..boleh menyebabkan tetiba hob tu pecah...kes double naya...buatnya tengah masak...

Oleh sebab ai selalu masak..hari-hari masak (ye ke niiii...) dengan ini ai akan pilih jenis cerombong..
kaca ke aluminium?leper ke menyerong?
brand?? errrr....


Korang kliklah link bawah ni...ai dapat info dari beliau
http://kabinetdapurmy.blogspot.com/2014/01/memelilih-jenis-jenis-hood-di-pasaran.html




Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan otot

PANTANG LARANG AIR KELAPA MUDA

Sedapnya panas-panas gini dapat minum air kelapa muda yg segar dari pokok... buh sikit garam halus..wallahhh...nikmat.. Tahu tak..kalau nak makan ubat..elakkan lah minum air kelapa sebab air kelapa berupaya meneutralkan ubat-ubatan tu...dalam ubat kan ada dadah kan... kira sesetengah dadah tu beracun... sia-sia lah dok telan...pahit tuuu... lagi satu... yang ramai orang tak bape nak tahu (mungkin) pada sapa-sapa yang mengamalkan jamu... pantang larangnya ialah air kelapa....so..jangan minum air kelapa sesekali bolehlah... Jom kite studi cerita pasal air kelapa ni... Air kelapa mengandung Cytokinin yang dipercaya sebagai bahan anti penuaan dan anti kanser ,sumber eletrolit semulajadi yang steril dan mengandung kadar kalium (potasium), khlor, serta klorin yang tinggi. Juga mengandung protein, sedikit lemak, mineral, karbohidrat, dan berbagai vitamin (C dan B kompleks).  Kandungan gula dalam air kelapa senang diserap tubuh berbanding gula jenis lain. A

RAWATAN UTK DEMAM/SELSEMA/BATUK - SOCKS REMEDIES

Kalau anak demam...memang jadi susah hati...nak makan tak lalu...tido malam pon tak lena kan...sebab takut kita tengah sedap tido... tiba-tiba demam anak naik mendadak....kejap-kejap bangun jelum kepala...kepala anak le..bukan kepala kita...lap badan dia...rasa dahi...rasa badan...besok pagi ibu dah jadi beruang panda...lebam bijik mata... Ok nak kongsi sini...rupanya selain menjelum kepala dan basahkan badan anak ada satu cara untuk turunkan suhu badan anak iaitu Teknik hidroterapi menggunakan Stokin Basah. =============================================== Teknik Hidroterapi Stokin Basah Menurut University of Maryland Medical Center teknik ini boleh membantu mengurangkan demam. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks). Pada orang dewasa pon sesuai. Semasa tidur, badan akan mula mengedarkan cecair limfa dan dara