Saje nak kepoh...
ai sedang menservey hood+ hob
ala dapur siap dengan penyedut asap tu lah...
servey je..belinya tak tahu bila...
kali ni ai tanam impian my new kitchen nanti nak pasang hood...
manalah tau kan..tetiba malam-malam teringin makan ikan goreng bacin..tak yah nunggu esok siang...harus tido kuar air liur basi...
before before ni ai memang tak pernah guna hood ni...hob tu pernahlah...jenama DENKA...dah hampir 7 tahun rasanya...elok lagi cuma dia punya starter dah rosak...kena guna lighter dapur..ala yang mcm pistol tu...tapi kan..ai tak guna tu pon..ai guna lilin je...kihkih..
pasal hood tu ai baru jengah satu kedai...tu pon dah blurr...tak boleh nak fikir...sebab tak pernah guna kan...
cik suami dok fikir pasal budget (opkoslah kan)
ai pulak fikir pasal cantik ke tak ai eh hood + hob tu lah...
sebelum ai semakin terpesona melihat kecantikan design hood tu semua...dan terpikat dengan tawaran hadiah percuma..ai kena buat garis panduan yang memenuhi syarat kegunaan ai..so kena survey dalam internet...
Kesimpulan dari serveying kat internet
HOOD:
1. kena cari yang sesuai dgn cara masakan kita sbb produk macamni byk diimport dari luar so cara masakan opkoslah berbeza kan..,so cari yg asian cooking
2.oleh kerana cara masakan kita banyak menumis/menggoreng kena pilih kuasa sedutan hood mesti lebih 1000m 3
3. mudah diselenggara/dibersihkan
4. ada timer..lepas abis masak boleh sedut bau & asap lagi then off sendiri
5. boleh control speed fan
6. kalau boleh cari autocleaning system...jenuh nak mencuci nanti
7. beli yg tak ada consumable, semua alat, filter boleh cuci dan pakai semula
8. pastikan bunyinya tak bising
9. pilih yang melebar panjang
10. spare part yg mudah dapat
HOB:
1.kuasa pemanasan api harus 3.5kw ke atas, semakin tinggi kw semakin panas api
2. beli hob dulu baru korang buat kabinet sebab takut size tak ngam...lain hob lain size...naya korang nanti...kalau boleh masuk pon ekceli dia tak ngam..boleh menyebabkan tetiba hob tu pecah...kes double naya...buatnya tengah masak...
Oleh sebab ai selalu masak..hari-hari masak (ye ke niiii...) dengan ini ai akan pilih jenis cerombong..
kaca ke aluminium?leper ke menyerong?
brand?? errrr....
Korang kliklah link bawah ni...ai dapat info dari beliau
http://kabinetdapurmy.blogspot.com/2014/01/memelilih-jenis-jenis-hood-di-pasaran.html
kt umah xda benda nie.. rumah kg ja
ReplyDeletebaru nak berangan2 ni...
ReplyDelete