-sekadar hiasan-
Perkongsian:
Sesuatu yg utk kite renungkan.
(bukan utk dibahaskan/kritik atau bla bla bla hokeyyy...renung & fikir & bukak minda dgn jernih)
Kebanyakkan isteri-isteri orang melayu ni byk sgt habiskan masa di dapur. Sebab apa? sebab dok berat tang makan.
Breakfast saje pun gigih bangkit awal buat nasi lemak, bihun goreng, cengkodok dll. Makan tengahari & malam pulak kalau tak dak 6, 7 jenis lauk penuh meja tak sah.
Pahtu kalut nak tumbuk sambal apa semua. Pahtu kalut nk mengemas urus anak & sebagainya. Dalam sehari 24 jam tu banyak masa dok abis tang makan.
Walhal kita makan ni utk kenyang saja. Apa yang perlu sebenarnya makanan yg simple dan berkhasiat. Asal boleh bagi khasiat & tenaga dah cukup.
Cuba tengok omputih. Walaupun isteri dorang tak bekerja, kebanyakan mereka ada masa baca buku ilmiah, g kelas-kelas ilmu mcm baking class sewing class, mengajar anak sendiri fulltime atau pon libatkan diri dgn aktiviti masyarakat & aktiviti sekolah anak-anak.
Mereka selalu jadikan sesuatu tu simple. Masak simple mcm grilled chicken with salad..asalkan berkhasiat. Mereka guna sebaik mungkin masa yg ada. Yang penting kualiti dlm setiap rutin.
What you suppose to do is be a clever housewife. Bukan kata jadi housewife tu kena dok cerok dapur saje.
Kesimpulannya.. semuanya berkenaan dgn mentality. Tapi lah ni masalahnya bila si ibu/isteri tu masak nasi goreng yg memang siap2 dah ada khasiat dari ayam, telur, carot pun dilabel pemalas!
hihihi..sangat betul..tapi dah jadi budaya, kalo makan seboleh nak penuh satu meja..mak angah la tu..suka dia bila anak-anak banyak makan...
ReplyDeletehihihi...tak dinafikan..kalau tak mcm tak lengkap eh
Delete