Skip to main content

TOMATO OH TOMATO


Tomato yang masak sangat sedap kalau makan dengan asam kecut kaler merah tu...asam kecut tu asam boi lah...asam yang dorang buat eskrem malaysia tu...sumbat je dalam tomato tu...sedap giler ko...betul ni...bukan bidaah...cubalah...

Semua sedia maklum kan...tomato ini agen antioksida utk awet muda. Plus tomato kan murah, mudah nak dapat...sesuai sangat kalau nak makan hari-hari...sebiji utk dimakan sebiji utk dibuat masker atau dilumur seluruh badan...haruslah budget kan kan...

Jom kite tengok apa yang boleh dibuat dgn tomato ni...


MASKER

Untuk menghaluskan, mencerah & menggebukan wajah.
Kisar sebiji tomato hingga halus campur dgn sesudu susu tepung, sapukan pada wajah. Biarkan 15-20 minit, bilas dgn air suam.


Untuk mengecutkan jerawat, kulit licin, cerah & lembap. 
pilih tomato yang masak ranum. cuci tomato dan kupas kulit luar tomato yang nipis dengan tangan atau pisau. keluarkan isi tomato dan masukkan ke dalam mangkuk kecil. Ramas atau hancurkan tomato dengan sudu sehingga mengeluarkan lendir. Ambil lendir tomato tersebut dan oleskan ke seluruh muka (termasuk leher jika mahu). biarkan kering 20/30 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.


Untuk kulit tegang, cerah & pudarkan parut-parut halus/bintik hitam
kupas kulit tomato yang masak ranum. keluarkan isi tomato dan masukkan kedalam mangkuk. ramas atau hancurkan tomato hingga keluar lendir. masukkan putih telur yang telah di asingkan kuningnya. Gaul sebati dan lumurkan campuran tomato dan putih telur ke muka. Bilas dengan air bersih setelah 20/30 minit atau hingga kering.


Untuk mengecilkan liang roma
campur sedikit air perahan tomato di dalam kuning telur. Sapu di wajah dan biarkan mengering. Bilas wajah dengan jus lemon atau limau nipis. Akhiri dengan bilasan air suam. 


Untuk atasi kulit kering
campur air perahan tomato dengan yogurt asli. Jadikan sebagai masker dan sapu pada wajah dan biar kira-kira 30 minit. Bilas dengan air suam.


Untuk kulit cerah sekata
campuran jus tomato dan madu dan sapu pada wajah, biarkan kering kemudian bilas dengan air suam bercampur air perahan limau nipis.


Untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mata
lekapkan mata dengan hirisan tomato yang disalut dengan yogurt asli lebih kurang 30 minit setiap sesi.


PENCUCI MUKA

Selain menggunakan pencuci yang sedia siap di pasaran, kita boleh juga mencuba pencuci muka dari sumber semulajadi seperti tomato. caranya mudah, langkahnya hampir sama seperti membuat masker, cuma tidak perlu tunggu kering. Oleskan dan scrub tomato ke muka dan bilas seperti biasa. Hasilnya muka rasa lebih bersih dan lembab. Amalkan dengan kerap untuk kesan yang menakjubkan.


MENYINGKIRKAN LEMAK

Cuba amalkan makan buah tomato pada waktu pagi dan jadikan jus tomato sebagai minuman harian dengan mengamalkan meminumnya 15 minit sebelum makan kerana ianya membuat anda kenyang.


MELEMBABKAN KULIT

Lenyek tomato dan lumur pada tubuh ketika mandi. Biar ianya kering sebelum di bilas dengan air bersih. Lakukan seminggu sekali.






Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

OMK!!! CREAM MUKAKU ADA MERCURY!

Daku nak stori satu cerita...cerita ni tak ada diedit atau ditokok tambah perencah bagai hokayy... tak percaya silakan...nak percaya pon silakan... daku saje nak share.. Entry ini bukan utk menutup periuk nasi sesiapa pon...sebab bukan daku yg beri rezeki...bukan busuk hati atau dengki...daku tak de apa-apa keuntungan dunia akhirat pon...jangan ditanya produk apakah itu... buatlah pemeriksaan sendiri... Mujur baru 2 bulan lebih ku menggunakannya...huhuu...dalam berjaga-jaga timah terkono juo...jadi sebelum terlambat biarlah daku leburkannya...omak aiii...baru je daku beli lagi yang baru tu tau..full tank lagi!  (bungkus lelok..kang en suami nampak tak pasal merah tinge kena dengar orang baca kitab tak de baris!ko ghase...) Sebelum daku guna  produk ni, daku guna produk lain..kebetulan jugak ada baki sikit lagi ( yang banyak sebenonya)...biasalah daku memang gitu...dah dapat yg baru...ko boleh tahan ke nak nengok je.....mujur disimpan...(disimpan utk dijadikan ...

WAKTU SESUAI MAKAN JAMU

BILAKAH  WAKTU SESUAI MAKAN JAMU? Wanita dalam pantang terutamanya disarankan ambil jamu TETAPI bukan semua jamu boleh diambil dahulu, ada tertib caranya. Amalan makan jamu juga disarankan kepada semua wanita TETAPI bukan boleh diambil secara berterusan terutama jamu merapat. Yang betul rawatan pemakanan jamu terutama sekali jamu merapat perlu diamalkan hanya seminggu 2 atau 3 kali sahaja. Rawatan herba yang boleh diamalkan sentiasa. Jamu merapat adalah terdiri dari manjakani, kunyit, kacip fatimah, akar serapat, temu kunci dan sebagainya. Bilakah perlu diamalkan? 1. Waktu pantang Bermula hari ke 30 sehingga hari ke 44. Amalan berturut- turut selama 14 hari. Dalam pantang, masa hari pertama sehingga hari ke 29, fokus amalkan herba untuk keluarkan darah nifas yang masih banyak. Rawatan merapat dan mengetat saluran faraj dimulakan pada hari ke 30. Bagi wanita bersalin secara pembedahan walau baby tak lalu saluran faraj, tetapi proses hamil dan pembedahan menjadikan ...

CARA MENYIMPAN LADA BENGGALA

Sebelum share cara menyimpannya, kita bercerita sedikitlah info pasal lada benggala ni dulu. Boleh kann. Lada benggala atau dikenali sebagai capsicium, rasanya tak lah sepedas lada atau cili biasa. Kebiasaannya diletak dalam masakan spagetti. Ada 3 warna, hijau, kuning dan merah. Tahu tak khasiat dia yang paling best? Baik utk mata! Capsicium mengandungi 4 caratenoid iaitu beta, beta-karoten, lutien dan zeaxhantin yang dapat mencegah katarak dan penyakit mata lainnya. Capsicium juga tinggi kandungan vitamin A dan C dan bertindak sebagai antioksida yang baik. Sebenarnya ada banyak lagi khasiat-khasiatnya. Tapi masalah yang dihadapi oleh puan isteri yang bekerja ni atau yang jarang masak tapi suka beli lada benggala ni..hihihi. Ia cepat rosak kalau disimpan lama, lebih-lebih lagi kalau dah dipotong-potong. Tips ni saya dapat dari perkongsian seorang teman Nik Fatimah Shoppe, dia bagitahu kalau nak bagi tahan lama, simpan capsicium yang telah dipotong di dalam bekas bers...